Sindicatele si patronatele au refuzat azi, in sedinta Consiliului Economic si Social (CES) varianta reducerii salariilor si a pensiilor si au cerut Executivului sa redacteze o noua scrisoare catre Fondul Monetar International, care sa includa si propunerile lor pentru relansarea situatiei economice.
Biroul Executiv al CES reuneste reprezentantii patronatelor, sindicatelor, ministerului de Finante, Consiliul National pentru IMM, Comisia Nationala de Prognoza s.a.
La sedinta CES s-a discutat scrisoarea propusa de Guvern catre board-ul FMI si s-a propus o alta scrisoare, care sa aiba in atentie inghetarea valorii punctului de pensie si impozitarea diferentiata a pensiilor peste 1.000 de lei, ca reducerea fondului de salariu cu 25 la suta sa se faca in urma deciziilor dintre sindicalisti si operatorul principal de credite, nemodificarea Codului Muncii pe capitolele privind forta de munca in ceea ce priveste timpul de munca, salarizare si contractul colectiv de munca, constituirea unui organism care sa aplice masuri de relansare economica pe care Guvernul sa si le asume.
Cei cinci lideri ai confederatiilor sindicale au sustinut ca, desi avizul CES este consultativ, de vreme ce presedintele Romaniei s-a angajat ca acordul nu va fi aprobat de Guvern daca nu va primi aviz favorabil din partea CES, acest aviz prezinta foarte mare importanta.
„Se poate negocia un nou acord cu FMI”, a sustinut liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la sedinta CES. „Asociatia Nationala a Investitorilor Romani a trimis FMI o scrisoare, iar reprezentantii Fondului spun ca, in cazul in care se gasesc alte masuri, sunt dispusi sa renegocieze”, sustine dl. Hossu. „Cerem o noua politica fiscala care sa rezolve echilibrul cerut de FMI, fara sa arunce rezolvarea acestei situatii de criza in sarcina categoriilor defavorizate”.
Preºedintele UGIR-1903, Cezar Corici, sustine ca „Textul acordului cu FMI poate fi modificat”: „Eu nu cred ca FMI nu isi doreste sa aiba cu Romania un acord care sa beneficieze de sprijinul partenerilor sociali. Fara acceptarea si de catre sindicate a termenilor din acord, riscam sa vedem miscari continue de strada. Textul poate fi modificat, continutul economic e cel care nu poate suferi modificari”.
Nici propunerea patronatelor, a acorda aviz favorabil dar cu amendamentele mediului privat, nu a fost aprobata.
Confederatiile sindicale au mai propus redactarea unui alt document de catre Guvern. In solicitarea care va fi trimisa Guvernului, isi vor prezenta propunerile atat patronatele cat si sindicatele.
Leave a Reply