Intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila se amana din nou
Noul Cod de Procedura Civila urma sa intre in vigoare azi, 1 februarie 2013, insa termenul a fost amanat in sedinta de Guvern de miercuri. Este a treia amanare a intrarii in vigoare a Noului Cod de procedura civila dispusa de Guvern.
Noul Cod de Procedura Civila va intra in vigoare la 15 februarie.
„Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil”, motiveaza Executivul.
Legea privind degrevarea instantelor judecatoresti este o conditie esentiala pentru intrarea in vigoare a NCPC, si a fost adoptata de Parlament chiar in aceasta saptamana, in momentul de fata aflandu-se la Secretariatul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, conform informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor.
Potrivit Executivului, urgenta actului normativ este justificata de faptul ca neadoptarea masurilor ar duce la blocaje la nivelul instantelor si la sporirea numarului proceselor avand ca obiect judecarea recursurilor, in conditiile in care infrastructura necesara functionarii noului sistem procesual civil nu este suficienta.
Cea mai importanta noutate: MEDIEREA, o forma alternativa de solutionare a conflictelor
Incepand cu data de 15 februarie 2013, in toate litigiile de pe rolul instantelor din tara care pot face obiect al MEDIERII ca forma alternativa de solutionare a conflictelor, potrivit legii, partile vor fi obligate sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii.
Tipurile de cauze in care procedura medierii va deveni obligatorie sunt urmatoarele: litigiile in domeniul protectiei consumatorilor, in materia dreptului familiei, in domeniul litigiilor privind posesia si raporturile de vecinatate, in domeniul raspunderii profesionale, in litigiile de munca, in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei si in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Medierea si organizarea profesiei de mediator sunt reglementate legal prin LEGEA nr. 192 / 2006.
Persoanele fizice sau juridice vor avea dreptul de a-si solutiona disputele prin mediere atat in afara, cat si in cadrul procedurilor obligatorii de solutionare amiabila a conflictelor prevazute de lege.
Medierea este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila intre doua sau mai multe parti, cu ajutorul unui mediator, avand liberul consimtamant al partilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. Partile au dreptul sa isi aleaga in mod liber mediatorul.
Mediatorul va fi persoana specializata apta sa sprijine partile aflate in conflict pentru solutionarea conflictului, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate facilitand negocierile dintre parti. In exercitarea atributiilor, mediatorul nu va avea putere de decizie in privinta continutului intelegerii la care ajung partile. Mediatorul va putea insa sa indrume partile sa verifice legalitatea intelegerii lor.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege.
Medierea va prezenta avantaje majore, in primul rand pentru partile aflate in conflict, legate de:
– Rapiditatea ajungerii la o solutie
– Costurile financiare mai mici decat la instanta de judecata
– Flexibilitatea procedurii
– Participarea directa a partilor in solutionarea conflictului
– Confidentialitatea informatiilor
– Procedura privata
– Pastrarea relatiilor dintre parti
– Rata mare de succes a medierii
Medierea va prezenta avantaje si pentru instantele de judecata, prin degrevarea instantelor de un numar mare de cazuri, cresterea calitatii actului de justitie, oferind timp magistratilor pentru celelalte tipuri de spete si scaderea costurilor proceselor, cu redirectionarea acestora in beneficiul justitiabililor.
Medierea este declarata prin lege ca activitate de interes public.
Organele judiciare vor informa partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele.
Instantele vor putea sanctiona cu amenda judiciara refuzul partilor de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii. Instantele vor respinge cererile de chemare in judecata ca inadmisibile in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop.
Mediatorii vor fi autorizati in conditiile legii.
Formarea profesionala a mediatorilor se asigura prin cursuri de formare profesionala organizate si acreditate. Mediatorii autorizati sunt inscrisi in Tabloul mediatorilor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Partile, persoane fizice sau persoane juridice, vor fi obligate, incepand cu 15 februarie 2013, sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente.
Procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice.
Cand partile aflate in conflict vor ajunge la o intelegere, se va redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata.
Partile vor putea solicita notarului public autentificarea, in conditiile legii si cu respectarea procedurilor legale, a intelegerii lor sau se vor putea infatisa la instanta judecatoreasca pentru a cere sa se dea o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor.
Cererile adresate instantei pentru consfintirea intelegerii lor rezultate din acorduri de mediere vor fi scutite de plata taxei judiciare de timbru, iar hotararile prin care se incuviinteaza intelegerea partilor vor constitui titluri executorii.
Mediatorii isi vor putea desfasura activitatea atat in cadrul unei societati civile profesionale, al unui birou cu unul sau mai multi mediatori asociati, cat si in cadrul unei organizatii neguvernamentale.
ULTIMA ORA.
SAP„Forta Legii” este interesat in crearea la nivelul organizatiei a unui birou care sa ofere servicii de mediere cu onorarii reduse pentru membrii Sindicatului si persoanele recomandate de acestia.
Leave a Reply