Promisiunea majorarii salariilor medicilor cu 25% si a legalizarii spagii ce li se acorda, ca si cea a cresterii salariilor din Educatie cu alti 15%, dau peste cap toate angajamentele luate de Romania in fata Comisiei Europene prin Obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) si pun pe jar intreaga Administratie publica romaneasca, aflata in pragul disperarii din cauza lefurilor de mizerie
Politica de discriminare salariala intre diferitele categorii de salariati bugetari este mai umilitoare ca niciodata.
Lucratorii din Administratie se plang de nivelul umilitor de salarizare si de trai la care sunt condamnati in ultimii 7 ani, de cand salariile nu au mai crescut, din contra, fiind afectate de reduceri, taierea tuturor sporurilor, blocarea avansarilor si promovarilor, inflatie si TVA majorat.
Functionarii publici cu atributii de control sunt tratati salarial diferit, cei din anumite institutii – protectia consumatorilor, garda de mediu etc. fiind grav discriminati fata de ceilalti colegi.
Asistenta sociala si medico-sociala este in continuare salarizata diferit fata de restul categoriilor din Familia ocupationala bugetara „Sanatate”, din care declarativ face parte.
In primarii Guvernul domnului Victor Ponta a crescut doar salariile primarilor si viceprimarilor, lasand restul angajatilor cu salarii umilitoare, majoritatea la limita minimului pe economie.
Singurul act normativ care parea sa aduca o speranta in Administratia publica locala – OUG nr.27 / 2015 – s-a dovedit imposibil de aplicat, adevarata bataie de joc pentru angajati si angajatori.
Organizatia noastra sindicala, care a cerut inca de la inceputul anului 2015 cresterea cu 25% a salariilor in Administratie, a initiat un demers de modificare a ordonantei in sensul eliminarii cel putin a conditiei privind plafonul de cheltuieli de personal, spre a o face aplicabila.
Sindicatul Administratiei Publice „Forta Legii” sustine toate revendicarile lucratorilor din Administratia publica locala si serviciile publice. In acest sens, vom continua negocierile cu partea guvernamentala prin intermediul federatiei sindicale si al Confederatiei Meridian.
Membrii de sindicat Forta Legii au libertatea de a participa la actiunile de protest stabilite de sau impreuna cu celelalte structuri sindicale reprezentative, cu care avem aceleasi revendicari.
Ce prevad dispozitiile legale privind GREVA in Administratia publica ?
Greva este o forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate.
Grevele pot fi de avertisment, de solidaritate si propriu-zise si pot fi declarate numai in conditiile legii: ale art. 181 si urm. din Legea dialogului social nr. 62 / 2011, rep., ale art. 233 si urm. din Codul Muncii rep. si ale art. 30 din Legea nr. 188 / 1999, rep.
Functionarilor publici si angajatilor contractuali din Administratia publica le este recunoscut dreptul la greva. Functionarii publici care se afla in greva nu beneficiaza de drepturi salariale pe durata grevei. Si in cazul personalului contractual in situatia participarii la greva contractele de munca pot fi suspendate, fara a fi acordate drepturi salariale.
DEPARTAMENTUL COMUNICARE SI RELATII PUBLICE
inf. Luiza STEFANEL, consilier organizare si comunicare SAP Forta Legii
Leave a Reply