LEGEA SALARIZARII este un proiect 100% politic
Asta a declarat astazi intr-o conferinta de presa Presedintele ”Forta Legii”, Ringo Damureanu
El a avertizat ca salarizarea in Administratia locala ar putea ajunge la mana factorilor politici locali
USFPPC ”Forta Legii” a avertizat cu privire la faptul ca Proiectul Legii salarizarii a fost realizat de Puterea politica actuala fara consultarea federatiei noastre si a celorlalte organizatii sindicale reprezentative din Administratia publica.
”Postarea proiectului de lege pe site-ul principalului partid politic de guvernamant chiar in saptamana premergatoare sarbatorilor pascale transmite un evident mesaj politic”, a aratat Ringo Damureanu
Dupa o Lege-cadru a salarizarii care a operat sapte ani, din 2010 pana in prezent, fara a fi intrat efectiv in vigoare niciun moment in ceea ce priveste drepturile pe care le prevedea pentru salariatii bugetari, actualul proiect de Lege-cadru anvizajeaza alti sapte ani, pana in… 2023.
Din denumirea noului proiect de Lege-cadru a fost eliminata insa sintagma ”sistem unitar”.
Astfel, pentru Administratia publica locala (primarii, consilii judetene, alte institutii locale sau judetene subordonate consiliilor), nu se va mai putea vorbi de niciun caracter unitar al drepturilor salariale, care dealtfel nici nu apar exprimate valoric in anexele proiectului de lege.
Salarizarea in Administratia locala, de la nivelul muncitorului debutant necalificat cu studii generale si pana la cel al Secretarului unitatii administrativ-teritoriale, se va stabili exclusiv de autoritatile locale respective, iar veniturile salariale brute, adica salariile de baza cu toate celelalte adaosuri, se stabilesc intre limita minima: salariul minim pe economie garantat in plata si limita maxima: indemnizatia viceprimarului, la propunerea primarilor, cu aprobarea consiliilor locale.
Se va pune de multe ori problema cunostintelor in materie de legislatia muncii si a salarizarii, atat pentru primari, cat mai ales pentru consilierii locali, care au indemnizatii modeste.
In atari conditii, multe din principiile legii nu vor putea opera: principiul nediscriminarii, cel al egalitatii sau principiul transparentei, cu referire la asigurarea predictibilitatii salariale.
Daca actualul proiect va fi adoptat si va deveni lege, prevederile sale ar putea intra in contradictie cu normele constitutionale, asa cum acestea au fost retinute de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 794 / 2016, care prevede egalizare salariala prin raportare la aceeaºi funcþie, grad, gradaþie, vechime in munca ºi in specialitate, aceleaºi condiþii de studii, din cadrul intregii categorii profesionale, din familia ocupaþionala Administratie, indiferent de instituþie sau autoritate publica.
Tichetele de masa sunt eliminate definitiv din lege pentru salariatii din sectorul bugetar.
Nu se mai prevede acordarea voucherelor de vacanta incepand cu luna iulie 2017, ci se amana pentru urmatorul an fiscal-bugetar, cand Guvernul va putea interveni cu o noua amanare.
Incepand cu luna iulie 2017, pentru multi functionari publici din Consilii judetene si primarii de municipii si orase, salariile vor putea scadea prin aplicarea prevederilor viitoarei legi.
In jumatatea urmatoare a lunii aprilie, federatia noastra sindicala urmeaza sa consulte sindicatele membre, toti functionarii publici si angajatii contractuali din Administratia locala membri de sindicat, pentru a stabili masurile de protest ce se impun si calendarul acestora.
Leave a Reply