A APARUT LEGEA! CONCEDIILE FORTATE NU SUNT OBLIGATORII

Federatia noastră consideră că responsabili de dezastrul în care a ajuns tara sunt politicienii aflati la putere, care nu îsi asumă efectele crizei. Din punctul nostru de vedere, România are nevoie azi o administratie publică profesionistă, în slujba cetăteanului si a legii, iar salariatii bugetari au obligatia legală de a presta serviciul public 8 ore/zi lucrătoare.

Curtea Constitutională a respins recent exceptiile de neconstitutionalitate la Legea privind reorganizarea unor institutii publice, adoptată de Parlament pe baza angajării răspunderii Guvernului PDL-PSD condus de Emil Boc, iar presedintele României a decis să o promulge.

Potrivit Legii nr. 329 / 2009, privind reorganizarea unor autorităti si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană si Fondul Monetar International, publicată azi în Monitorul Oficial, conducătorii autoritătilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal în lunile noiembrie si decembrie 2009 în medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia din următoarele măsuri: să acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 4 zile lucrătoare lunar; să reducă programul de lucru; să dispună o măsură ce combină alternativele prevăzute anterior sau să aplice o altă măsură cu efect echivalent.

Măsura impunerii de către angajator a concediilor fără plată este ilegală, deoarece:

1. Legea prevede posibilitatea adoptării unor măsuri cu efect echivalent, precum cele de suprimare sau diminuare a salariilor de merit, salariilor de excelentă, fondurilor de premiere etc.

2. Autoritătile si institutiile publice au, potrivit legii mentionate, obligatia de a-si organiza activitatea, astfel încât să asigure continuitatea serviciilor de interes public.

3. Modalitatea de aplicare a măsurilor alternative se stabileste, potrivit legii, cu acordul salariatului, după consultarea organizatiilor sindicale, în absenta celor două conditii, impunerea fiind abuz

4. în cazul consultării organizatiei sindicale, doar dacă lipseste acordul salariatului sau dacă nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, conducătorii institutiilor publice pot stabili intervalul si numărul de zile libere, sau reducerea programului, dar nu mai mult de 4 zile libere într-o lună, astfel încât diminuarea salariului să nu depăsească nivelul mediu de 15,5% lunar.

5. Zilele libere nu se pot acorda în zilele de sărbătoare legală.

6. Zilele libere sau, după caz, reducerea programului de lucru nu afectează durata concediului de odihnă anual, fiind asimilate unei perioade de activitate, în specialitate. Salariatii beneficiază în această perioadă de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decât cele salariale.

Federatia noastră sindicală nu este de acord cu măsura ilegală si abuzivă ca angajatorii bugetari să impună personalului zile libere fără plată, fiind deschisi găsirii unor măsuri cu efect echivalent, la nivelul fiecărei autorităti sau institutii publice.

Biroul Executiv îsi mentine recomandarea pe care a făcut-o membrilor de sindicat încă din vara acestui an, să nu solicite si să nu accepte concedii fără plată, impuse si de a ne aduce la cunostintă, de îndată, orice încercare de abuz din partea angajatorilor.

BIROUL EXECUTIV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*