Ieri, 23 martie 2010, Ministerul Muncii a fost gazda unei intalniri importante pentru Asistenta Sociala, intalnirea partii guvernamentale cu sindicatele reprezentative din Asistenta Sociala si protectia copilului.
Partea guvernamentala a fost reprezentata prin dna. Mariana Nedelcu, secretar de stat la Ministerul Muncii, coordonatoarea sectorului politici sociale, directori din Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor, reprezentanti ai Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, directori de DGASPC din tara si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului.
La sedinta a participat o delegatie a Sindicatului Administratiei Publice „Forta Legii”, condusa de presedintele sindicatului, dl. Ringo Damureanu, din care au mai facut parte dna. Emilia Amza si dna. Zoica Gurgui, lideri in Asistenta Sociala si asistenti maternali profesionisti.
Liderii prezenti au abordat atat probleme legate de drepturile angajatilor, dar si aspecte administrative.
Presedintele „Forta Legii” a subliniat in cuvantul sau faptul ca discutiile trebuie sa se canalizeze pe temele propuse pentru discutie, aratand ca organizatia noastra a venit la aceasta intalnire cu puncte de vedere scrise, pe care le-a sustinut si depus conducatorului sedintei. In ceea ce priveste salarizarea, domnul Damureanu a aratat ca problemele aparute in ultima perioada in neacordarea salariilor in unele DGASPC din tara are legatura si cu pomenile electorale de care acei angajati s-au bucurat la vremea respectiva, pentru ca unii presedinti de consilii judetene candidati sa isi recastige fotoliul, de asemenea, a cerut Ministerului Finantelor sa avizeze cat mai curand posibil regulamentul dupa care vor fi acordate sporurile in DGASPC-uri, cu referire speciala la cele care depasesc cu mai mult 30% salariul de baza, obtinand promisiunea guvernantilor de urgentare a avizarii regulamentului.
Liderul UFL, membru in Comisia bipartita care va propune modificarea Legii Cadru nr. 330 / 2009, a aratat ca intentia este de reducere a celor peste 4000 de functii din sectorul bugetar la cca. 800 si a subliniat ca, in acest sens, federatia noastra sustine reglementarea distinct a posturilor specifice din Asistenta sociala in grilele de salarizare a Legii Cadru nr. 330, insa in ceea ce priveste functiile comune cu sectorul unitatilor sanitare sau educatiei, salarizarea trebuie sa se faca exact ca in cazul functiilor similare din cele doua sectoare. Punctul nostru de vedere a fost sustinut si de domnul director Gibescu de la directia Salarizare din Ministerul Muncii, care a aratat aprecierea pentru activitatea depusa de presedintele Uniunii Forta Legii in cadrul structurilor bipartite, pe parcursul ultimilor ani.
O atentie deosebita a solicitat reprezentantul UFL pentru asistentii maternali profesionisti, solicitand ca o sedinta viitoare sa dezbata in mod exclusiv problema statutului si a salarizarii acestora, in vederea imbunatatirii conditiilor de incadrare si salarizare a acestei categorii de personal.
Liderii sindicali au mai aratat ca in multe DGASPC din tara nu s-au acordat sporuri prevazute de lege, iar salariatii au avut de suferit de pe urma aplicarii Legii Cadru a salarizarii.
Un aspect deosebit de grav l-a prezentat presedintele Comisiei superioare de expertiza a persoanelor cu handicap, care a sustinut ca pana la finele anului curent nu vor mai exista resurse financiare pentru plata asistentilor personali.
Tema discutiilor si punctele de vedere pe care le-a sustinut Forta Legii sunt atasate prezentului Comunicat. Acest material a fost inmanat doamnei secretar de stat Mariana Nedelcu, iar mai tarziu, in cursul zilei, domnului Mihai Seitan – ministrul Muncii si domnului Prim-Ministru Emil Boc, subliniindu-se in special punctul nostru de vedere cu privire la modul de salarizare a functiilor specifice din Asistenta sociala, dar si problematica Asistentilor Maternali Profesionisti, pentru care s-a cerut sprijinul Guvernului in imbunatatirea cadrului legislativ aplicabil.
Leave a Reply