Amfiteatrul Centrului Integrat de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Tg. Mures, va gazdui vineri, 26 aprilie 2013, audierea publica cu tema: ,,Preventia in sanatate – cine castiga si cine pierde in sistemului de sanatate?”.
Audierea publica este initiata de Societatea Nationala de Medicina Familiei, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, cu asistenta tehnica din partea asociatiei „Academia de Advocacy” din Timisoara.
Sunt invitati sa isi exprime in scris punctul de vedere toti cetatenii Romaniei, pana cel tarziu miercuri, 24 aprilie 2013, ora 17.00, pe adresa www.advocacy.ro, prin oferirea de raspunsuri si solutii argumentate la urmatoarele intrebari majore:
– Cum va contribui medicina preventiva la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania? Ce efecte pozitive si negative intrevedeti? Detaliati.
– Care sunt principalele masuri care ar trebui prevazute in programul national de preventie al Ministerului Sanatatii? Detaliati.
Opiniile colectate prin procedura de audiere publica se vor sintetiza intr-un raport sinteza, de catre o comisie de experti formata din rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Tirgu-Mures – prof. univ. dr. Leonard AZAMFIREI, prof. univ. dr. Petru ARMEAN de la Universitatea de Medicina si Farmacie ,,Carol Davila” Bucuresti, conf. univ. dr. Carmen-Daniela DOMNARIU de la Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu, dl. Val VILCU – jurnalist, si doamna Simona FIT – consultant in transparenta decizionala Academia de Advocacy.
Raportul sinteza va fi facut public intr-o viitoare conferinta de presa si va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publica, precum si decidentilor politici cu responsabilitati in domeniu, urmand a fi adus la cunostinta opiniei publice prin intermediul presei si prin afisarea pe site-ul oficial www.advocacy.ro, unde va putea fi consultat alaturi de alte materiale specifice audierii publice organizate de Academia de Advocacy.
Dezbaterile publice din ultimele luni privitoare la sistemul de sanatate s-au intensificat, pe fondul initiativelor si declaratiilor reprezentantilor Ministerului Sanatatii cu privire la o serie aspecte propuse a fi reanalizate, in vederea adaptarii lor noilor conditii si provocari specifice Romaniei. Toate converg si evidentiaza lipsa de resurse pentru modernizarea sistemului de sanatate din Romania, respectiv neputinta partilor interesate in a-si armoniza interesele, catre un consens sau compromis acceptat.
Atasat prezentului comunicat veti gasi materialele care stau la baza audierii publice: Chemarea la actiune, Motivatia temei, Regulamentul si Procedura audierii publice, precum si Agenda evenimentului.
Persoana de contact este dra. Iulia Tutuianu – Academia de Advocacy, email: iulia.tutuianu@advocacy.ro.
Leave a Reply