Ieri-seara a avut loc la sediul Ministerului Muncii o intalnire a reprezentantilor Guvernului cu reprezentantii confederatiilor sindicale, in care a fost prezentata o prima forma a proiectului lui Boc de rezolvare a problemelor cauzate de Legea-Cadru 330, conform celor convenite sambata trecuta cu partenerii sociali.
Guvernul a fost reprezentat prin Primul-ministru Emil Boc, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, ministrul Muncii Mihai Seitan, ministrul Educatiei Daniel Funeriu, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, secretarul de stat de la Finante Gheorghe Gherghina, presedintele Andras Szakal si vicepresedintele Daniel Coman de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Delegatia Confederatiei Sindicale Nationale Meridian a fost condusa de dl. Ringo Damureanu, secretar confederal, presedinte al Uniunii Forta Legii, din care a mai facut parte dl. Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex” si dl. conf. univ. dr. Stefan Constantin, de la Academia de Stiinte Economice, presedinte al Federatiei Sindicate Unitesa din Invatamantul Superior.
In prima faza, ministrul Muncii Mihai Seitan si secretarul de stat Valentin Mocanu au propus confederatiilor un proiect de OUG prin care sa dea interpretari aplicarii art. 30 din Legea-Cadru nr. 330 / 2009 si OUG 1 / 2010, in sensul ca vor fi recunoscute in 2010 doar drepturile obtinute prin legi sau acte ale Guvernului, si nu pe baza de sentinte judecatoresti sau contracte colective.
Verbal, cei de la ministerul Muncii sustineau ca in termen de 45 zile ar putea da o noua OUG prin care sa acorde unele cresteri salariale in sectoarele in care salariatii bugetari au avut, de la inceputul anului 2010, sau vor avea cel mai mult de suferit – Invatamantul si Administratia publica – inclusiv Asistenta sociala si Politia comunitara. Termenul este necesar pentru compararea celor doua baze de date cu drepturile salariatilor bugetari din decembrie 2009 si, respectiv, ianuarie-februarie 2010.
Sindicatele nu au fost dispuse se accepte aceasta propunere a Ministerului Muncii, din cauza lipsei oricarei certitudini.
Primul-ministru a cerut insa ca termenul de „majorare” salariala sa fie inlocuit cu cel de „compensare”, cu mentiunea ca nu va creste masa salariala, subliniind ca, la stabilirea bugetului pe anul 2010, actualul Cabinet a avut in vedere drepturile salariale fara acordarea drepturilor stabilite prin sentinte judecatoresti si contracte colective de munca.
Presedintele Uniunii Forta Legii a atras atentia Primului-Ministru ca salariatii din Administratia locala, Asistenta sociala si Politia comunitara au inregistrat mai multe pierderi salariale de la inceputul anului 2010 incoace si ca, in locul acestor pierderi ale unor drepturi pe care Guvernul nu intelege sa le sustina, trebuie sa fie pus alceva in loc, astfel incat sa fie respectata promisiunea guvernantilor ca „prin intrarea in vigoare a legii unice a salarizarii, niciun salariat bugetar nu va pierde la salariu”. Din aceste motive, sindicatele nu au avut cum sa accepte o reducere a drepturilor din sentinte si contracte colective, fara ca salariatii care s-au bucurat de ele sa primeasca compensatii financiare.
Ministrul Muncii a glumit pe seama solutiei care trebuie gasite spunand ca „acesta e un sistem de spalare de bani – sporurile care nu au fost acordate legal trebuie sa le facem sa devina legale”.
Premierul a cerut o pauza, pentru a se consulta cu membrii Cabinetului sau, in urma careia Primul-Ministru a facut un apel la responsabilitate de ambele parti. O decizie intr-o astfel de situatie „nu se poate lua usor„, a subliniat Boc. Acesta a sustinut ca membrii Cabinetului sau i-au solicitat un ragaz de zece zile, in care sa poata face o evaluare cu privire la impactul financiar pe care l-ar putea avea eliminarea din salarizarea pe anul 2010 a drpturilor obtinute prin sentinte judecatoresi si contracte colective de munca, pentru a se putea observa ce economii s-ar putea realiza. Premierul s-a ferit sa creeze o asteptare salariatilor bugetari in absenta unei astfel de evaluari financiare. In urma careia, sectoarele pe care Primul-Ministru le-a numit ca potentiale beneficiare ale cresterilor salariale au fost Invatamantul si Administratia.
Solutia data de Premier a fost apreciata de sindicate ca „realista”, aratandu-se ca sindicatele vor avea observatii pe textul proiectului propus de Guvern, pe care doresc sa le si discute. „Nu avem voie sa ne pacalim. Daca unii vor fi mai smecheri, vom intra din nou in aceeasi spirala de provocari”, a subliniat liderul Blocului National Sindical.
Vicepresedintele Uniunii Forta Legii, dl. Vasile Lincu, presedinte al SNPV „Pro Lex”, a solicitat Primului-Ministru lamuriri in ceea ce priveste promovarea in clasa si grade profesionale a functionarilor publici in 2010, precum si despre transformarea posturilor contractuale in functii publice, in conditiile legii, solicitand sprijin la nivel local, prin ANFP si prefecti.
Presedintele ANFP s-a aratat de acord cu propunerea facuta si a subliniat ca exista multe institutii care au facut respectivele promovari, dar si multe institutii care nu le-au facut, iar transformarea mentionata ar fi trebuit facuta, de la caz la caz, in conditiile imperative stabilite de art. 111 din Legea nr. 188 / 1999, rep.
Domnul Szakal a sustinut ca dupa Pasti, ANFP va incepe proceduri de negociere cu federatiile sindicale reprezentative ale functionarilor publici in vederea modificarii Legii nr. 188 / 1999, rep., privind Statutul functionarilor publici.
Presedintele Uniunii Forta Legii, a atras la sfarsitul sedintei atentia Primului-Ministru cu privire la problemele de statut si salarizare ale asistentilor maternali profesionisti, solicitand sprijinul Ministerului Muncii in vederea unei mai bune reglementari a acestor doua probleme.
Leave a Reply