Forta Legii Forta Legii Forta Legii - Devino Membru
  Vrei stiri de la noi?
Nimic mai simplu. Completeaza datele
de mai jos
si apasa butonul
Adauga siteul la favorite

Forta Legii® marca inregistrata

Consilium® marca inregistrata

Date de contact Uniune
Date de contact Sindicat


Curriculum Vitae-uri

Ringo Damureanu

Claudia Epure

Nicoleta Baloiu

Amalia Dobrescu

Luiza StefanelMITINGURI
Forta Legii
- Galerii foto/video -

Noua lege a salarizarii intra azi in vigoare
Cum se aplica legea in primarii si consilii judetene? Cand si cum se acorda voucherele de vacanta? Ce trebuie sa stim ?
3 iulie 2017


Noua Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, promulgata miercuri de Presedintele Klaus Iohannis, a fost publicata in Monitorul Oficial si poarta nr. 153/2017. Legea a intrat oficial in vigoare pe 1 iulie 2017, urmand sa produca efecte juridice chiar de azi

Incepand de astazi, personalul care ocupa functii publice si contractuale de conducere si executie in aparatul propriu al consiliilor județene, primarii si consilii locale si din serviciile publice din subordinea acestora va fi reincadrat in functie.

Nomenclatorul si ierarhia funcțiilor necesare desfasurarii activitaților specifice administrației publice locale, apar prevazute in lege.

Pentru personalul din administratia locala, noua lege nu prevede insa grile de salarizare, astfel ca salariile se vor stabili in conformitate cu prevederile noii legi, adica prin hotarare a consiliului local sau județean, dupa caz, in urma consultarii organizației sindicale reprezentative, astfel incat nivelul veniturilor salariale sa nu depaseasca nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar sau a vicepresedintelui consiliului județean, dupa caz, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu/sector, judet cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.

Tot incepand de astazi vor intra in vigoare si noile indemnizații lunare ale personalului care ocupa funcții de demnitate publica: primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, stabilite prin inmulțirea coeficienților cu salariul de baza minim brut.

Sindicatul Administratiei Publice ”Forta Legii” are finalizate propunerile de salarizare pe noua lege, care pot fi aprobate si aplicate astfel incat sa aduca cresteri salariale semnificative, in cele mai multe cazuri, chiar si de 20%.

Pentru restul categoriilor de personal bugetar se vor mentine in plata, pana la 31 decembrie 2017, salariile de baza, sporurile, si celelalte elemente ale sistemului de salarizare la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, in masura in care personalul ocupă aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Vouchere de vacanta

Prin Ordonanța de urgența nr. 46/2017, aprobata de nou-instalatul Cabinet Mihai Tudose si publicata vineri, 30 iunie 2017, a fost modificata si completata OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanța, astfel incat salariații din sistemul public sa poata beneficia de o indemnizație de vacanța sub forma unui voucher de vacanța egal cu valoarea salariului minim brut pe țara garantat in plata

Ordonanta impune instituțiilor si autoritaților publice locale sa acorde, in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinație, o indemnizație de vacanța sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat, angajatorul urmand sa stabileasca, in condițiile legii, in limita resurselor bugetare aprobate, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite, cand acorda aceste vouchere de vacanța.

FORTA LEGII, organizatie reprezentativa la nivel national pe ramura Administratie publica, avand probabil cel mai puternic departament Juridic pe probleme de munca si salarizare, va acorda sprijin si asistenta de specialitate tuturor institutiilor afiliate, in vederea implementarii Legii-cadru nr. 153/2017 si a OUG nr.46/2017.


Atasat - Grila  de salarii pentru Administratia publica locala - potrivit art. 11 din Legea cadru a salarizarii nr. 153/2017 - pentru consilii judetene, primarii de municipii, orase si comune.
Fisiere atasate comunicatului:
 • Adeziune_SAP_Forta_Legii_2017.PDF
 • Comunicat_20170612_APL_grilele-coef.jpg
 • Solicitare CONSULTARE sindicat.doc
  • Comentarii:


   POPESCU MONICA-FLORINELA - 06.VII.2017 ora 10:04
   Analizand grila afisata am constatat ca pentru un consilier juridic, gradatia 5 este prevazut un salar de 4088 lei- functionar executie iar secretarul (comuna de gradul 2) are 4365 lei cu vechime maxima - functionar public de conducere. Pentru functia de conducere care este procentul ? Ne intoarcem la aceeasi situatie prevazuta in legile vechi ? Adica , sporul de conducere este in procent de doar 6%, in conditiile in care el face parte din conducerea comunei ? Deci, cel care munceste noaptea si are sporul de noapte de 25% este intr-o situatie mai favorabila decat un secretar de comuna...la fel si cel care primeste premii in limita a 5% din cheltuielile cu salariile, la fel si cel care lucreaza la proiecte de fonduri europene... Deci, personalul care este specializat pe un anumit domeniu este mai avantajat la salarizare decat noi, secretarii care trebuie sa stim tot...sa fim o intreaga biblioteca legislativa, sa raspundem, sa fim moasa comunala... Pe de alta parte, anul acesta nu mai beneficiem de sporul de conditii vatamatoare de 15% in baza acestei legi. Ramanem deci,doar cu salariul de baza. Era bine, zic eu, sa fie introdus in baza si cei 15% anul asta pentru ca la anul se stabilesc alte salarii si pana atunci se va publica, poate , si Regulamentul cu acordarea sporului de conditii vatamatoare si vor fi si retinerile catre stat din salariul salariatului.


   Moldoveanu Teodora - 07.VII.2017 ora 20:31
   Buna ziua ! Sunt angajata a DGASPC -Braila, functia -inspector specialitate 1 A- personal contractual . Fac precizarea ca pe aceasta functie conform fisei postului si a organigramei ,sunt angajate mai multe categorii de personal - fie economisti, asistenti sociali, psihologi, ingineri , dar care au fost incadrati ca inspector specialitate -personal contractual.Eu sunt inspector specialitate 1A-economist-respectiv tinand evidenta contabila la unul din centre.Ca mine mai sunt si alte colege , in total fiind 6.De asemeni exista si functionari publici in contabilitatea directiei pe functii similare, dar care evident au la momentul de fata incadrari cu mult mai mari decat noi.Am fost convocati la un dialog, in vederea stabilirii grilelor de salarizare, in functie de stabilirea nomenclatorului ierarhizarii functiilor.Ni s-a prezentat o ierarhizare raportata strict la legea 250, care practic are in vedere doar personalul de specialitate respectiv -sef de centru, psiholog, asistent social si instructor de educatie .Astfel , conducerea DGASPC Braila ne-a prezentat o ierarhizare, din care rezulta ca la pers. contractual importanta functiilor incepea cu -sef centru(coordonator) -psiholog,asistent social -inspector specialitate(economist,asistentsocial,inginer, etc.),apoi urmand functiile comune, pe studii medii. Din punctul meu de vedere, avand fisa postului similara cu colegele mele functionari publici din cadrul contabilitatii,facand practic aceeasi meserie si anume de contabil, nu vad normale discrepantele in stabilirea grilelor de salarizare , si nici raportarea la legea 250, de vreme ce acolo nu ma regasesc in grila, nefiind personal de specialitate.Din cate am inteles Grila Consiliilor județene se poate aplica și funcționarilor publici din Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.Exista posibilitatea raportarii la aceste grile si pentru personalul contractual din DGASPC-uri? De asemeni va rog din tot sufletul sa ne dati o parere cu privire la acest aspect, eventual daca este cazul unui nomenclator general unic stabilit al ierarhizarii functiilor, universal valabil si aplicabil pt. toate DGASPC din tara.Va multumesc din tot sufletul!!!!


   elena - 09.VII.2017 ora 19:33
   Buna ziua In primaria in care lucrez exista un sindicat simbolic,primarul vrea sa stabileasca salariile mari la nivelul celor mai mici.lucrez in serviciul de impozite si taxe unde am beneficiat de stimulente incluse in salariu. Eu urmeaza ca in 2 ani sa ies la pensie si ma afecteaza foarte tare diminuarea salariului.Ce as putea face in acest caz?


   elisabeta - 11.VII.2017 ora 13:36
   contabil,cu 30 ani vechime ,studii superioare,angajat la o primarie locala...sub 3 mii locuitori....salariu de 3379 parca....este mult mai mic fata de cel care a reesit in urma aplicarii 794/2016 si maririi din februarie.....ce face primarul....mi l micsoreaza acum????sau acesta e cel de baza la care se aplica CFP...spor ecran...s.a.???va rog


   dobran ion - 12.VII.2017 ora 09:54
   norma de hrana politie locala intra in salariu


   Vlădescu Daniel - 13.VII.2017 ora 20:10
   Buna seara. Cum interpretați prevederile art.11 din Legea nr.153/2017? Vi se par a avea dispoziții contradictorii, vizând inclusiv aplicabilitatea peste efectul excepțiilor cuprinse în conținutul normei juridice menționate? Mulțumesc!


   MARCU NICOLETA - 14.VII.2017 ora 10:37
   daca intentionam sa acordam voucherele de vacanta trebuie sa avem asta in vedere la stabilirea salariului, in sensul scaderii valorii din acesta? la fel alocatia de hrana?


   zetu - 17.VII.2017 ora 14:25
   bibliotecarii comunali cum vor fi stabilite salariile? de catre consiliul local sau conform grilei departament cultura? va multumesc


   Korodi Antal - 25.VII.2017 ora 22:56
   Buna ziua Sunt angajat al primariei comunei Tusnad Jud. Harghita cu un numar de locuitori 2145,in functia de Sef serviciu voluntar pentru sitatii de urgenta ,cu studii medii,gradul 0,gradatia in vechime 3,nr de post ocupat 1,cu salariul brut in plata iunie 2017 de 2175 ron.Am rugamintea ca sa-mi comunicati daca cu noua lege acest salariu o sa fie majorat si daca da atunci sa si transmiteti aceasta valoare. Cu deosebita consideratie Korodi Antal


   Korodi Antal - 25.VII.2017 ora 22:57
   Buna ziua Sunt angajat al primariei comunei Tusnad Jud. Harghita cu un numar de locuitori 2145,in functia de Sef serviciu voluntar pentru sitatii de urgenta ,cu studii medii,gradul 0,gradatia in vechime 3,nr de post ocupat 1,cu salariul brut in plata iunie 2017 de 2175 ron.Am rugamintea ca sa-mi comunicati daca cu noua lege acest salariu o sa fie majorat si daca da atunci sa si transmiteti aceasta valoare. Cu deosebita consideratie Korodi Antal


   Badea Liliana - 25.VIII.2017 ora 13:40
   Doresc sa stiu daca la personalul contractual din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare se vor acorda tichete de vacanta? Pun aceasta intrebare deoarece functionam de foarte multi ani pe Contract de munca pe perioada determinata,santem platiti din fonduri publice.CM este valabil pana in Decembrie 2018.Teama este ca iar pentru contractuali nu se poate nimic.In anul 2010 cand ni s-a taiat din salarii,noi contractualii am fost platiti din fonduri proprii dar ne-a taiat salariile ca si la bugetari,desii eram extrabugetari.Oare acum intram si noi sa luam aceste tichete.Multumesc! Badea Liliana


   Ivan Nicolescu - 19.IX.2017 ora 12:05
   De ce nu se respecta grilele de salarizare ale noii legi a salarizarii in toate consilile judetene din tara ? Si nici macar in toate consilile judetene a caror angajati sunt membrii ai SAP-FL.© 2009 - 2017 by
SAP "Forta Legii".
All right reserved.