Forta Legii Forta Legii Forta Legii - Devino Membru
  Vrei stiri de la noi?
Nimic mai simplu. Completeaza datele
de mai jos
si apasa butonul
Adauga siteul la favorite

Forta Legii® marca inregistrata

Consilium® marca inregistrata

Date de contact Uniune
Date de contact Sindicat


Curriculum Vitae-uri

Ringo Damureanu

Claudia Epure

Nicoleta Baloiu

Amalia Dobrescu

Luiza StefanelMITINGURI
Forta Legii
- Galerii foto/video -

A aparut Regulamentul de sporuri pentru Administratia locala
Aflati ce trebuie sa stiti pentru a beneficia de sporul de 15%
10 august 2017


Sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare, de pana la 15% din salariul de baza, este SINGURUL SPOR prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, Anexa VIII, atat pentru functionarii publici cat și pentru personalul contractual din Administratia publica. De retinut ca incepand cu data intrarii in vigoare a acestei legi, 1 iulie 2017, potrivit art. 1 alin. (3) din lege, toate drepturile salariale ale personalului platit din fonduri publice sunt si raman, in mod exclusiv, cele prevazute in aceasta lege.

Regulamentul privind acordarea sporului pentru conditii de munca pentru administratia publica locala a fost aprobat de Guvern și publicat

Prin Hotararea Guvernului (HG) nr. 569/2017, recent publicata in Monitorul Oficial nr. 656 din 9 august 2017, a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca, precum și conditiile de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare "Administratie" din administratia publica locala

Beneficiaza de acest spor atat functionarii publici cat și angajatii contractuali din administratia publica locala ale caror locuri de munca presupun conditii periculoase sau vatamatoare, constatate de compartimentele de specialitate din cadrul directiilor de sanatate publica, prin determinari sau, dupa caz, expertizari de specialitate. La eliberarea buletinelor de determinare sau expertizare a locurilor de munca, vor fi avute in vedere criterii precum: inregistrarea de imbolnaviri profesionale, existenta unor indici de morbiditate la locurile de munca sau inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.

Organele abilitate vor avea in vedere un numar de 5 factori de risc, respectiv: existenta factorilor nocivi și mecanismul de actiune asupra organismului, intensitatea de actiune sau asocierea factorilor nocivi, durata de expunere la actiunea acestor factori, existenta suprasolicitarii nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare si structura și nivelul morbiditatii la locul de munca. La stabilirea cuantumului sporului se au in vedere acesti factori de risc, iar marimea sporului se stabilește astfel:
- pana la 15% din salariul de baza pentru existenta a 4 factori de risc
- pana la 10% pentru existenta a 3 factori de risc, respectiv, pana la 5% pentru 2 factori de risc.

Masuratorile anterioare, nefiind intocmite in baza criteriilor și factorilor de risc prevazute prin Regulamentul recent aprobat de Guvern, in baza noii Legi a salarizarii, iși pierd valabilitatea.

In aceste conditii, pentru luna IULIE 2017, nu poate fi acordat sporul pentru conditii de munca, dat fiind ca nu au existat prevederi legale in acest sens și nici determinari sau expertizari conform legii.

Pentru a putea beneficia de acest spor pentru luna AUGUST 2017, institutiile afiliate ”Forta Legii” trebuie sa se adreseze DE URGENTA si cu prioritate, inaintea altor institutii similare, catre autoritatile abilitate in vederea realizarii determinarilor sau expertizarilor, conform legii.

In sensul mentionat, ne puteti contacta pentru a va furniza cu prioritate formularul de solicitare necesar expertizarii.

Comentarii:


Florea Oana - 12.VIII.2017 ora 14:25
Buna ziua, as dori sa stiu daca suntem angajați ca asistent personal pt copilul meu cu autism voi putea si eu beneficia de acest spor avand in vedere programul in care lucram 24/24 si toata presiunea psihica pe care o avem.va multumesc.


PAPACEA AURELIA - 23.VIII.2017 ora 15:46
Bună ziua! Sunt angajată la Primaria Mînăstirea, județul Călărasi, având funcția de Referent de specialitate II, cu contract de muncă, compartimentul - Registrul agricol cu studii superioare în administratie publica din anul 2010 și un salariu net de 2675 lei calculat în luna iulie 2017. Aici a intrat singurul spor, acela de vechime de 25%. Lucrez la registrul agricol de 15 ani. Nu știe nimeni sa-mi spună cum se calculează salariul și dacă am dreptul si la alte sporuri. Dacă puteți sa ma ajutați. Cu mulțumiri, Aurelia Papacea© 2009 - 2017 by
SAP "Forta Legii".
All right reserved.