Forta Legii Forta Legii Forta Legii - Devino Membru
  Vrei stiri de la noi?
Nimic mai simplu. Completeaza datele
de mai jos
si apasa butonul
Adauga siteul la favorite

Forta Legii® marca inregistrata

Consilium® marca inregistrata

Date de contact Uniune
Date de contact Sindicat


Curriculum Vitae-uri

Ringo Damureanu

Claudia Epure

Nicoleta Baloiu

Amalia Dobrescu

Luiza StefanelMITINGURI
Forta Legii
- Galerii foto/video -

Contrar celor sustinute de Olguta Vasilescu
Legea salarizarii se modifica printr-o ordonanta de urgenta
3 nov. 2017


Ministerul Muncii a initiat procedura de modificare a actualei Legi-cadru de salarizare

Dupa ce ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a sustinut luni de zile ca nicio litera din actuala lege a salarizatii nu se va modifica in urmatorii cinci ani, chiar la sediul ministerului condus de aceasta va avea loc astazi, 3 noiembrie 2017, începând cu orele 10.00, o sedinta extraordinara a Comisiei de Dialog Social, spre a dezbate un proiect de Hotarare de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar si un proiect de OUG prin care sa modifice Legea salarizarii.

Salariului de baza este propus la nivelul sumei de 1900 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018, proiectul de HG fiind disponibil pe pagina de Facebook a organizatiei noastre: https://web.facebook.com/sap.fortalegii.5/.

Principalele modificari ce vor fi aduse Legii salarizarii

Drepturi salariale pentru activitatea prestata in proiecte finanțate din fonduri europene
Dupa nenumaratele demersuri efectuate de ”Forta Legii” si celelalte organizații sindicale reprezentative din Administratia publica, buclucasul art. 16 din Legea 153 se va modifica astfel incat sa asigure personalului nominalizat in echipele de proiecte finanțate din fonduri europene, o majorarea salariilor de baza, cu pana la 50%, eliminandu-se conditia ca aceste cheltuieli de personal sa fie eligibile a fi rambursate din fonduri europene. Aceasta va insemna plata din bugetele instituțiilor, ca și inaintea apariției Legii nr. 153.
In plus, indemnizațiile lunare ale primarilor si viceprimarilor, ca si cele ale președinților și vicepreședinților de consilii județene care implementeaza proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile nu se mai majoreaza imperativ cu 25%, ci cu pana la 25%.

Indemnizația de hrana
Ramane amanata pana la 1 decembrie 2018 (urmand a se acorda din bugetul anului 2019), data incepand cu care ordonatorii de credite din Administratia publica ar trebui sa acorde ”obligatoriu”, lunar, indemnizații de hrana reprezentand ”a 12-a parte din” nivelul anual a doua salarii de baza minime brute pe țara garantate in plata.
Cu toate acestea, legea va perpetua discriminarea, in sensul ca personalului din sistemul sanitar, care a beneficiat pana in prezent de tichete de masa, aceasta ”indemnizatie de hrana” i se va acorda in continuare, in acelasi cuantum, si incepand cu data de 1 ianuarie 2018, fara ca aceste sume sa le fie luate in considerare la stabilirea limitei de sporuri.

Limita sporurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor și a celorlalte drepturi, in Asistenta sociala
Printr-o excepție de la prevederile art. 25 alin. (1) din lege, pentru instituțiile din sistemul de Asistența sociala, procentul maxim de 30% sporuri, compensații, adaosuri, prime, premii și indemnizații, inclusiv cele pentru hrana și vacanța, acordate cumulat, se va raporta la bugetul total al fiecarui ordonator principal de credite (consiliu judetean sau consiliu loca, dupa caz), si nu strict la bugetul institutiei.

Premii și prime dupa bunul plac al sefilor
Daca in varianta actuala a legii – art. 26 alin. (3) se prevede ca premiile de excelența individuale lunare nu ar putea depași, anual, doua salarii de baza minim brute pe țara garantate in plata, adica 2 x 1450 = 2900 lei : 12 luni = maxim 242 lei brut lunar, Ministerul Muncii propune ca acestea sa nu poata depași, lunar, doua salarii minime, adica 2 x 1900 lei = maxim 3800 lei brut lunar, adica de peste 15 ori mai multi bani pentru aceleasi persoane apreciate ca ”excelente” de catre sefii lor, stabilite de catre ordonatorii de credite.
Chiar daca textul legii prevede incadrarea in limita sumelor aprobate in buget cu aceasta destinație, si consultarea organizațiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentanților salariaților, Forta Legii se opune unei astfel de prevederi intrucat limita propusa ar putea crea dezechilibre foarte mari in cadrul institutiilor publice, in special a celor din administratia publica locala – primarii, consilii judetene – cu atat mai mult cu cat se va cumula si cu prevederile art. 11 din care salariile de baza se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale sau judetene, dar si cu prevederile art. 16 referitoare la majorarea cu pana la 50% a salariilor pentru cei nominalizati in echipele de proiecte finanțate din fonduri europene sau cu alte majorari prevazute de lege.

ATASAT: proiectele celor doua acte normative ce vof fi dezbatute astazi.Fisiere atasate comunicatului:

© 2009 - 2017 by
SAP "Forta Legii".
All right reserved.