Forta Legii Forta Legii Forta Legii - Devino Membru
  Vrei stiri de la noi?
Nimic mai simplu. Completeaza datele
de mai jos
si apasa butonul
Adauga siteul la favorite

Forta Legii® marca inregistrata

Consilium® marca inregistrata

Date de contact Uniune
Date de contact Sindicat


Curriculum Vitae-uri

Ringo Damureanu

Claudia Epure

Nicoleta Baloiu

Amalia Dobrescu

Luiza StefanelMITINGURI
Forta Legii
- Galerii foto/video -

Intalnire cu ministrul Sanatatii
Se vor discuta problemele lucratorilor din Sanatate si Asistenta Sociala
12 februarie 2018


Presedintele ”Forta Legii”, Ringo Damureanu, va avea astazi, incepand cu orele 14:00, o intalnire cu ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, la sediul ministerului, pentru a discuta problemele lucratorilor din Sanatate si Asistenta Sociala.

In cadrul discutiilor, USFPPC Forta Legii, federatie sindicala reprezentativa la nivelul Administratiei publice, va solicita Ministerului Sanatatii sa initieze, in procedura de urgenta, elaborarea unei OUG prin care sa se completeze actuala Lege-Cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, prin care sa fie eliminate, incepand cu data de 1 martie 2018, toate discrepantele salariale din cadrul Familiei ocupationale de functii bugetare ”Sanatate si asistenta sociala”.

”Forta Legii doreste sa fie respectate in fapt si in drept principiile care stau la baza noului sistem de salarizare, iar diferentele de salarizare intre categoriile de personal de specialitate din sistemul public de Sanatate si din unitatile de Asistenta sociala sa fie eliminate, spre a evita plecarile masive ale medicilor, asistentilor medicali si restului personalului de specialitate din sistemul public romanesc de sanatate si asistenta sociala” a precizat Ringo Damureanu.

Ce solicita Forta Legii pentru personalul din DSP-uri si CAS-uri

Pentru Directiile de sanatate publica si pentru Casele de asigurari de sanatate, Forta Legii solicita modificarea Legii salarizarii, astfel incat toate institutiile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestui minister sa beneficieze de o majorare a salariului de baza de 15%, pentru complexitatea muncii, iar nivelul de salarizare prevazut de lege pentru unitatile clinice sa se aplice ºi personalului de specialitate din Directiile de sanatate publica si Casele de asigurari de sanatate, inclusiv functionarilor publici.

Ce solicita Forta Legii pentru personalul din Asistenta sociala

Pentru personalul de specialitate din unitatile de Asistenta sociala, centre cu sau fara personalitate juridica, solicitam completarea art. 38 alin. (3) lit. ”b” din Legea-cadru nr. 153/2017, astfel incat, incepand cu 1 martie 2018, nu doar salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici ºi de asistenti medicali din unitatile sanitare publice sa se majoreze la nivelul stabilit potrivit legii pentru anul 2022, ci aceeasi masura se se aplice si personalului care ocupa functiile de specialitate din unitatile de asistenta sociala/centre cu sau fara personalitate juridica, prevazute in aceeasi Anexa nr. II cap. I din legea-cadru.

De asemenea, vom solicita Guvernului sa modifice art. 8 din OUG nr. 90/2017, astfel incat munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale ºi in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, de salariatii din familia ocupationala ”Sanatate si asistenta sociala” in cadrul schimbului normal de lucru, sa fie platita cu spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite, conform art. 2 din Cap. II al Anexei II a Legii salarizarii, deoarece compensarea cu timp liber corespunzator, prevazuta de Ordonanta, nu este posibila in cadrul schimbului normal de lucru.Fisiere atasate comunicatului:
 • Adresa catre Ministerul Sanatatii - Salarizarea personalului din Asistenta Sociala
 • Adresa catre Ministerul Sanatatii - Salarizarea personalului din Directii de Sanatate Publica
 • Comunicat - Cum s-au întrerupt discuțiile de la Ministerul Sănătății și cum vor continua - Asistenta Sociala
 • Comunicat - Cum s-au întrerupt discuțiile de la Ministerul Sănătății și cum vor continua - DSP
  • Comentarii:


   Gache Andreea - 15.II.2018 ora 10:29
   In Directiile de Sanatate Publica salariile functionarilor publici de executie cu studii superioare, (personal tesa) scad dramatic. Ca urmare a punerii in aplicare a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice, s-au constatat urmatoarele: Ø Salariile de baza brute stabilite in grila de salarizare pentru nivelul anului 2022 aferente funcționarior publici de execuție cu studii superioare sunt mult inferioare fata de cele aflate în plată la 31 decembrie 2017, conform urmatorului exemplu: - Consilier superior gr.5 ( peste 20 ani vechime): de la 6.390 (2017) - la 6.108 (2022) lei scade cu 5% ( salarii brute) Ø Dupa aplicarea contributiilor de 35% si a impozitului de 10% conform legislatiei in vigoare, contributiile suportate de angajat dintr-un salariu brut deja diminuat face ca salariul net să se diminueze inca o data, dupa cum urmeaza: - Consilier superior gr.5 (peste 20 ani vechime) din compartimentele economic, runos, juridic, achizitii, informatica, etc. : - de la 4.490 (2017) - la 3.573 (1 ianuarie 2018) , respectiv scade cu 20% salariul net Salariile valabile cu data de 1 ianuarie 2018 pentru functiile de executie cu studii superioare, grad superior, nu beneficiaza de majorarea de 25% fata de nivelul salariului acordat pentru luna decembrie 2017 prevazuta in Legea-cadru 153/2017, deoarece se depasesc salariile stabilite in grila pentru anul 2022 din Legea-cadru 153/2017, astfel că salariile noastre au scazut de două ori, odată prin grila de salarizare și odată prin transferul contribuțiilor în sarcina angajatului, pentru că la salariile noastre nu s-a adăugat cuantumul contribuțiilor plătite acum de angajat. Acest lucru creaza o situatie discriminatorie si o discrepanta salariala intre functionarii publici si personalul contractual, care beneficieaza de la 1 ianuarie de salariul aflat in plata 31decembrie 2017 plus majorarea de 25% . Va rugam sa ne acordati sprijinul dumneavoastra si sa puneti in discutie si situatia functionarilor publici de executie cu studii superioare, (personal tesa) la urmatoarea intalnire cu Ministrul Muncii, Ministrul Sanatatii.© 2009 - 2016 by
SAP "Forta Legii".
All right reserved.