Intalnire la Finante

Azi, intre orele 10.00 – 12.30, a avut loc o intalnire la Ministerului Finantelor cu Confederatiile Sindicale pentru  a evalua aplicarea legii unice de salarizare pe 2010.


Din partea Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN au participat dl. Ion Albu, presedinte executiv, dl. Ringo Damureanu, secretar confederal, presedinte al Uniunii FORTA LEGII si dl. Adrian Burtescu, liderul sindical din Consiliul Judetean Dolj.


Partea guvernamentala a fost reprezentata prin dl. Gheorghe Gherghina, secretar de stat si dl. Ioan Nicolescu, secretar general – Ministerul Finantelor, dl. Valentin Mocanu (foto)secretar de stat in Ministerul Muncii, coordonatorul la nivel national al Dialogului Social si dl. Marian Popescu, secretar general al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.


Partea guvernamentala a fost interesata de punctele de vedere ale sindicatelor cu privire la aplicarea Legii Cadru nr. 330 / 2009, referitoare la salarizarea personalului platit din fonduri publice.


Partea sindicala a criticat actuala OUG nr. 1 / 2010, de aplicare a Legii Cadru 330, deoarece practic prin aceasta au fost anulate toate drepturile obtinute de-a lungul anilor de salariatii bugetari, prin negocieri colective, in cadrul acordurilor si contractelor colective de munca. Solutia a fost identificata la nivelul Parlamentului, care va dezbate si adopta o lege de aprobare, modificare si completare a OUG mentionate.


Secretarul de stat Valentin Mocanu a sustinut ca primul-ministru Emil Boc si ministrul Muncii ar fi „ingrijorati” ca incepand cu luna ianuarie 2010, peste 400.000 de salariati bugetari „au plecat acasa cu bani mai putini”. Replica liderului Forta Legii a fost „Ati si plans, nu-i asa, domnule Mocanu???” a deranjat inaltul demnitar, care nu a apreciat-o.


S-a aratat ca la nivelul administratiei publice locale, inclusiv a serviciilor publice de asistenta sociala si protectia copilului, politie comunitara etc., aplicarea acestei Legi Cadru a insemnat, in multe institutii, un dezastru financiar pentru salariati, care au pierdut practic toate sporurile, ramanand doar cu vechiul salariu de baza si sporul de vechime in munca.


Presedintele Forta Legii a atras atentia ca aceste discutii ar fi trebuit sa aiba loc cu mult timp inainte, si astfel ar fi fost preintampinate toate inconvenientele si a aratat ca nu crede ca intentia partii guvernamentale de a analiza aplicarea acestei legi este sincera. S-a propus analizarea sporului de dispozitiv si a celui pentru conditii vatamatoare, care in unele unitati si judete sunt admise de reprezentantii Ministerului Muncii, pe cand in altele nu, aratand ca in continuare Ministerul Muncii functioneaza defectuos.


Din pacate, principalul „artizan” al actualei Legi Cadru a salarizarii, Valentin Mocanu, ne-a dat dreptate prin comportamentul sau: nu stapaneste domeniul, nu coordoneza agentiile din teritoriu si nu manifesta intentia sincera de a rezolva problemele angajatilor bugetari.


Acest aspect a fost confirmat si de Ministerul Finantelor, secretarul de stat Gheorghe Gherghina aratand ca Guvernul din care face parte are intentia de a discuta cu Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Procurorul General al Romaniei, pentru a „stabili” ce se va intampla in viitor cu sentintele judecatoresti care dispun drepturi pentru viitor, evident in dorinta de a anula si aceste drepturi.


Cu toate acestea, o preocupare importanta a actualilor guvernanti este, se pare, aceea de a gasi o solutie juridica prin care cei care au incasat in afara legii drepturi salariale, imputate prin controalele Curtii de Conturi, sa nu ajunga sa restituie aceste sume. Asadar, actualul Guvern nu este de acord cu drepturile castigate in instante, insa doreste sa ii faca pe cei care au incasat necuvenit sume foarte mari sa ramana cu ele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*