La Guvern au inceput discutii, in urma Petitiei privind salarizarea

          La Palatul Victoria din Bucuresti – sediul Guvernului – s-a desfasurat joi, 23 aprilie 2015, prima intalnire pe tema salarizarii intre sindicatele reprezentative din Administratia publica, structurile asociative si reprezentantii Guvernului RomanieiEvenimentul a avut loc la invitatia ministrului delegat pentru Dialog Social in urma discutiilor avute cu liderii sindicatelor din Uniunea Forta Legii si a Petitiei privind salarizarea, inregistrata la Guvern si Ministerul Muncii, initiata de federatia noastra sindicala, la care au aderat pana in prezent mai multe mii de lucratori din Romania.


          Partea guvernamentala a fost reprezentata prin ministrul Finantelor Publice – Eugen Teodorovici, ministrul Muncii – Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Dialog social – Liviu Marian Pop, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici – Joszef Birtalan si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Justitiei. Din partea Uniunii Forta Legii a participat o echipa compusa din presedintele SAP Consilium, Octavian Chelemen, vicepresedintele SNPV Pro Lex, Voinea Negoita si liderul SAP Forta Legii Mehedinti, Octavian Dinoiu.


          Liderii Forta Legii au exprimat dezamagirea membrilor de sindicat cu privire la salarizare, subliniind ca de la ultimele proteste pentru marirea salariilor, din anul 2010, s-a asteptat din partea actualilor guvernanti sa aduca modificarile promise la legislatie: salarizare, Codul Muncii si legea dialogului social. S-a aratat ca federatia noastra sindicala a facut numeroase demersuri catre Guvern si Ministerul Muncii, inaintand tabelele nominale cu semnatarii Petitiei privind salarizarea in 2015 in administratia publica si serviciile publice, solicitand cresterea salariilor cu cel putin 25%, calcularea sporului de vechime (5-25%) aplicat la salariul de baza si acordarea tichetelor de masa.


          In comparatie cu alte categorii de bugetari care au primit cresteri salariale, din sanatate si educatie, am cerut sa ni se acorde un tratament egal, sa se aplice o lege unitara de salarizare. Liderii Forta Legii au atentionat ca din cauza salarizarii raman vacante multe din posturile scoase la concurs de institutii, oamenii nu se mai prezinta la concursuri, iar procedurile pentru ocuparea posturilor vacante se reiau, intrucat aceste posturi raman neocupate. S-a subliniat ca in situatia in care nu se vor lua urgent masuri privind salarizarea, criza sociala se adanceste, activitatea in institutii se ingreuneaza, iar guvernantii vor fi sanctionati la alegerile din 2016.


           Structurile asociative au sustinut in cadrul discutiilor revendicarile partii sindicale.


           Doamna Rovana PLUMB, ministrul Muncii, a spus ca ne da dreptate in ceea ce sustinem: “Cunoastem foarte bine realitatea din teritoriu, nu numai de la dumneavoastra, ci si din faptul ca mergem in tara si stim foarte bine care este situatia. Prin actiunea noastra vrem sa combatem saracia. Ne-am angajat politic ca vom schimba salarizarea in sectorul bugetar. Am tinut cont de propunerile dumneavoastra si vom mentine criteriile si principiile din Legea-Cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice”. 


          Partea sindicala s-a plans si cu privire la decontarea cheltuielilor de transport, iar ministrul Muncii Rovana Plumb a recunoscut ca exista in aceasta privinta o discriminare la adresa celor din administratia publica fata de cei din invatamant.


          In privinta salarizarii, reprezentantii Guvernului au mentionat ca se doresc ca incepand cu anul 2016, sa se porneasca de la un salariu de 1200 lei, iar salarizarea in administratia publica locala ar trebui facuta in functie de numarul de locuitori. S-a subliniat ca trebuie stiuta dinainte care este „anvelopa salariala”, pentru a nu mai exista derapaje. O astfel de evaluare a ingrijorat partea sindicala, deoarece in perspectiva anului 2016, salariul de 1200 lei l-ar putea primi cca. 80% de salariatii din sectorul bugetar.


          Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a sustinut insa ca doreste sa elimine ceea ce domnia sa a denumit criteriul „experientei in activitate”, spunand ca despre sporul de vechime nu vom mai discuta; salariul trebuie sa reprezinte munca prestata”, apreciind ca sporul de vechime nu ar mai fi un „trend” actual.


           Ministrul Finantelor, Eugen TEODOROVICI, a sustinut ca exista constrangeri bugetare majore asumate pe un deficit de 1,83% din PIB, atragand atentia ca trebuie puse in aplicare hotararile judecatoresti obtinute in favoarea membrilor de sindicat, dar trebuie respectate si angajamentele Guvernului. Domnia sa a recunoscut ca exista problema salariilor mici in administratia publica locala, avertizand ca o alta dificultate va aparea in 2016, cand deficitul asumat de Guvern va fi de numai 1% din PIB, iar „orice crestere salariala va insemna o problema„. Domnia sa a apreciat ca nu este nevoie de atat de multe comune si de atatea servicii la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, opinand ca „in loc de 10 oameni, am putea sa avem 5, dar mai bine platiti”.


           La randul sau, si ministrul Muncii, Rovana Plumb, a pus accent pe numarul angajatilor bugetari, aratand ca din cei 1,18 milioane de salariati bugetari, cca. 0,5 milioane sunt personal de deservire – femei de serviciu, soferi, muncitori etc., cifra foarte mare in opinia ministrului, in comparatie cu restul celor care furnizeaza serviciile publice, opinand ca „trebuie gasita o solutie„.


           Doamna Plumb a mai aratat ca la nivelul unor unitati administrativ-teritoriale s-a constatat ca se acorda in continuare drepturi salariale pe care Curtea de Conturi le constata ca nelegale sau necuvenite, subliniind ca s-au dat deja doua legi de amnistie fiscala pentru salariatii bugetari, astfel ca o a treia lege cu siguranta nu va mai exista in viitorul previzibil.


          Referitor la aplicarea unitara a prevederilor Legii nr. 71 / 2015 pentru aprobarea OUG nr. 83 / 2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, astfel incat de posibilitatea avansarii pe fostele trepte de salarizare sa se bucure si functionarii publici din administratia judeteana si locala, reprezentantii Guvernului au sustinut ca vor „lua in calcul” modificarea acestei legi in cursul lunii urmatoare, astfel incat sa se elimine discriminarile aparute.


          S-a stabilit ca urmatoarea intalnire intre reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor din Administratia publica sa aiba loc in ultima saptamana din luna mai 2015, pentru a se discuta si cu privire la ceea ce s-a hotarat in legatura cu Legea 71/2015, privind treptele de salarizare in cazul functionarilor publici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*