Ministrii lui Boc mint, dar taie

           În cautarea disperata de noi posibilitati si metode de reducere, în continuare, a veniturilor salariale ale angajatilor bugetari, Cabinetul Boc a adoptat în sedinta de guvern de azi o ordonanta de urgenta „privind unele masuri pentru aplicarea Legii-Cadru nr. 330 / 2009”.
           Ordonanta a fost adoptata în scop metodologic, chiar daca Legea Cadru, pentru care îsi propune sa reglementeze aplicarea, nu prevede aparitia unor norme metodologice. Actualul Cabinet a luat însa decizia de a lamuri o parte din aspectele incorect sau deloc reglementate de lege, dupa ce autoritatile si institutiile publice, dar si sindicatele reprezentative, au cerut lamuriri, dar si pentru a mai taia din drepturile angajatilor.
           Premierul Boc a decis sa discute proiectul OUG în sedinta de azi, cu toate ca proiectul nu a întrunit consensul Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii si a fost respins de Consiliul Economic si Social, iar membrii Cabinetului sau au adoptat azi proiectul fara modificari.


           Noul act normativ va mentine incertitudinile si va încuraja obedienta în sistem.
           Potrivit OUG adoptate azi, personalul care ocupa functii de conducere va fi reîncadrat pe „unul din cele doua” grade sau trepte, la libera apreciere si dupa bunul plac al ordonatorilor de credite.
           Personalul care ocupa functii specifice care nu se regasesc în anexele Legii Cadru va fi reîncadrat, prin asimilare sau echivalare, „în baza avizelor” MMFPS si MFP si, dupa caz, al ANFP, în functii care se regasesc în anexele la lege.
Sporurile prevazute în anexele la lege care nu se introduc în salariul de baza se vor acorda în aceleasi cuantumuri de la 31 decembrie 2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, în masura în care îsi desfasoara activitatea în aceleasi conditii.
           La calculul drepturilor salariale se vor avea în vedere numai drepturile prevazute în legi sau hotarâri ale Guvernului, dupa caz, pentru categoriile de personal respective.
           Salariul de merit se va include în salariul de baza „pentru persoanele care au beneficiat de acest drept” în luna decembrie 2009. Începând cu anul 2010 acest drept nu se mai stabileste.
           Cuantumul individual al salariilor, inclusiv sporuri, stabilite începând cu luna ianuarie 2010 în nu va depasi nivelul acestora stabilit pentru luna decembrie 2009.
           În sistemul de salarizare al personalului din sectorul bugetar drepturile salariale sunt stabilite doar prin lege sau, în cazurile în care legea prevede în mod expres, prin hotarâri ale Guvernului. 
           La stabilirea salariilor personalului bugetar, începând cu 1 ianuarie 2010, nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective/individuale de munca, sau alte acte, decât legi sau hotarâri ale Guvernului. Prin contractele colective si individuale de munca, nu vor mai putea fi stabilite salarii sau alte drepturi de natura salariala care exced prevederilor Legii-cadru.
           Practic, Guvernul a anulat azi dreptul salariatilor la negocieri colective, prin sindicat.
           În anul 2010 nu vor mai fi platite nici orele suplimentare prestate peste durata normala a timpului de lucru, munca prestata în zilele de repaus saptamânal, de sarbatori legale si în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementarile în vigoare, nu se lucreaza si nu se vor acorda premiile lunare în limita a 2% din cheltuielile cu salariile.
           În 2010, nu vor putea fi majorate decât salariile mai mici de 705 lei pe luna, suma în care intra si sporurile.
           Guvernul a decis ca posturile sa fie blocate in sectorul bugetar si în 2010.
           În autenticul stil duplicitar al Cabinetului pe care îl reprezinta, Mihai Seitan, Ministrul muncii, la iesirea din sedinta de Guvern de azi, a dat „asigurari” ca salariile care se înregistrau la sfârsitul anului trecut se pastreaza în continuare în acest an. „De anul acesta nu se mai acorda salariile de merit, ele se platesc numai pe durata stabilita în 2009. Câstigurile salariale care se înregistrau la sfârsitul anului trecut se pastreaza în continuare în acest an”, a spus ministrul muncii. Acesta a mai afirmat ca, în cazul renegocierii sau aparitiei unor noi contracte colective de munca, nu se mai pot stabili salarii care sa exceada prevederilor Legii unice. Prevederea va fi valabila si pentru contractele individuale de munca.


           Pentru a vedea declaratia lui Mihai Seitan de la sfarsitul sedintei de Guvern de azi, dati clik:


http://www.videonews.ro/action/viewvideo/35266/Seitan-Am-adoptat-ordonanta-de-urgenta-pentru-aplicarea-Legii-unitare-de-salarizare-pentru-2010/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*