In perioada 1 – 30 septembrie 2011 se va desfasura a treia sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole”, PNDR.
Fondurile nerambursabile disponibile vor fi de 50 milioane de euro.
Proiectele vor putea fi depuse la Oficiile Judetene ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), zilnic intre orele 9:00 – 14:00, ultima zi pentru depunere fiind 30 septembrie 2011, ora 12:00.
Implementarea acestei masuri de finantare are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire. Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii.
Obiectivul specific al finantarii nerambursabile este cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, solurilor, a padurilor cu rol de protectie impotriva factorilor naturali daunatori, precum si de asigurare a functiilor recreative, pe baza rolului multifunctional al acesteia.
Cu ajutorul acestei masuri se pot impaduri toate terenurile agricole la nivelul intregii tari, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura si impadurirea terenurile agricole din jurul oraselor cu conditia respectarii cerintelor specifice ale acestei Masuri de finantare. Pot fi impadurite si terenurile care contin soluri nisipoase si/ sau mobile, terenurile situate in lunca Dunarii sau in luncile raurilor dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare.
Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.
Prin aceasta Masura se pot acorda 3 tipuri de plati:
o prima pentru Lucrarile de infiintare,
o prima anuala pentru Lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere
o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru Pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
Precizam ca prin Masura 221 nu se ofera sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila.
Leave a Reply