ȘOCANT ÎN ROMÂNIA: În perioada epidemiei de Coronavirus, ÎCCJ a decis: MEDICII FUNCȚIONARI PUBLICI din D.S.P-uri, excluși din categoria Personalului de specialitate

Absolut șocant în România:

Înalta Curte de Casație și Justiție, decizie obligatorie, după declanșarea Coronavirusului: Medicii din D.S.P.-uri care au statut de funcţionar public și sunt încadrați în serviciile de control în sănătate publică nu fac parte din categoria „personalului de specialitate”

După declanșarea coronavirusului COVID-19, în plină epidemie, în care medicii din Direcțiile de Sănătate Publică, mai precis cei încadrați ca funcționari publici în Serviciul de control în sănătate publică, au rol maxim în prevenirea și combatarea răspândirii acestei epidemii, bomba vine de la Curtea Supremă:

<< Personalul cu statut de funcţionar public încadrat în serviciul de control în sănătate publică din direcţiile de sănătate publică, cu pregătire profesională superioară în medicină şi confirmare în specialităţile medicale de igienă, medicina muncii şi sănătate publică, nu face parte din categoria „personalului de specialitate” din direcţiile de sănătate publică, prevăzut în anexa nr. II capitolul I pct. 2 nota 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 >>

– asta a decis ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – prin Decizia nr. 3 din 20 ianuarie 2020, publicată în Monitorul Oficial din 21 februarie 2020, având caracter obligatoriu.

Soluția a venit după sesizările formulate de Curțile de Apel Craiova, în Dosarul nr. 6044/63/2018 şi Alba Iulia, în Dosarul nr. 1001/85/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile.

În Dosarul nr. 6044/63/2018, Tribunalul Dolj pronunțase la data de 14.11.2018 o hotarâre prin care admisese cererea de chemare în judecată a reclamantei Andreescu Valeria, medic, șeful Serviciului de control în sănătate publică din DSP Dolj, membru de sindicat, a anulat dispoziţia emisă de DSP în ceea ce priveşte stabilirea salariului reclamantei și a obligat instituția la emiterea unei noi dispoziţii prin care să stabilească salariul reclamantei, începând cu data de 01.01.2018 şi, în continuare, prin raportare la salariile de bază pentru funcţiile prevăzute la Anexa nr. II – Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate” din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Practic, prin Decizia nr. 3/2020, obligatorie, potrivit legii, ÎCCJ îi exclude oficial pe medicii funcționari publici din DSP-uri din Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate”.

Paradoxul este că restul medicilor din DSP care au rămas încadrați pe bază de contracte individuale de muncă sunt recunoscuți ca ”personal de specialitate” și au salarii aproximativ duble față de funcționari.

În vederea soluționării acestei situații nefirești, ținând seama de pct. 83 din considerentele Deciziei ÎCCJ nr. 3/2020, am decis că ne vom adresa Guvernului României, singurul în măsură să elimine această anomalie, solicitând emiterea unei OUG privind modificarea Notei nr. 1 din Anexa II Cap. I pct. 2 din Lege-cadru nr. 153/2017, pentru a include în categoria personalului de specialitate din direcțiile de sănătate publică și medicii și asistenții funcționari publici din cadrul acestor instituții.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*